miercuri, 15 ianuarie 2020

Comunicat final

Comunicat de presă

Cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la trecerea în neființă a arhitectului Paul Smărăndescu (1881-1945), Asociația Istoria Artei a inițiat o serie de evenimente culturale, menite a-i cinsti memoria și a-i readuce activitatea în atenția publicului. Proiectul "Paul Smărăndescu 75" a fost lansat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2020, în București, Ploiești, Sinaia și Galați. 



Vizita la Sinaia, alături de istoric dr. Raluca Tănăsescu, a fost un bun prilej de a descoperi timp de mai bine de trei ore arhitectura neoromânească adaptată reliefului montan, peste 25 de participanți având prilejul unic de a intra și pe domeniul personal al arh. Smărăndescu, în curs de restaurare. Grupul a poposit și într-una dintre vilele proiectate de ginerele său, Dimitrie Ghiulamila, sediul actual al Centrului de odihnă al Uniunii Arhitecților din România. 

În paralel, istoricul Alina Havreliuc a prezentat în fața a 180 de elevi ai Școlii Gimnaziale "Henri Berthelot" din Ploiești diferite noțiuni de istoria arhitecturii și istorie urbană, exemplificate din arhiva arh. Paul Smărăndescu.

Programul a continuat cu o conferință pe tema "Paul Smărăndescu și arhitectura neoromânească în Galați", susținută la Biblioteca franceză " "Eugène Ionesco"" de către istoric de artă dr. Daniela Langusi, în care l-a pus în contextul epocii, alături de arhitecții Ion Mincu și Petre Antonescu.

Începând cu ora 17:00, istoricul de artă dr. Oana Marinache a organizat în zona învecinată Căii Victoriei un tur ghidat în care au fost prezentate opt imobile ale unor societăți de asigurări și credit, imobiliare, tipografice și de exploatare a hârtiei. În ciuda vremii neprielnice, bucureștenii au putut descoperi și aprecia varietatea stilistică (eclectism francez, modernism-cubism, modernism Art Deco) din diferite etape ale carierei lui Smărăndescu. Prezentarea a continuat de la ora 18:30 la Elite Art Gallery, alături de istoricul genealogist Mihai-Alin Pavel, când au fost aduse în fața publicului informații și documente inedite referitoare la viața personală, proprietățile familiei și genealogia și familia extinsă a arhitectului Paul Smărăndescu.

În cadrul proiectului am prezentat pe https://paulsmarandescu.blogspot.com/
o parte din arhiva autorizațiilor de construcție din perioada 1909-1914, cu o varietate de lucrări în stil eclectic și neoromânesc. Încărcarea documentelor, digitizate prin fotografiere din arhive publice și private, va continua și în perioada următoare, prezentând noi informații.

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Bibliothèque Française "Eugène Ionesco" Galați, Elite Art Gallery, Editura Intaglio

Mulțumirile noastre se îndreaptă către: Rodica Stan, Patricia Lupuțiu, Narcis Ispas, Aleksandra Zaiț, familia Drăgănescu (Casa Pandele din Sinaia), Cosmin Fleancu (Domeniul Smărăndescu & Săvulescu din Sinaia), Dorina Moisa (Galați), Alexandre Ghiulamila (Paris)

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu