joi, 1 octombrie 2020

Vizită vila Hagi Panteli, 30 septembrie

Articol de Ana Rubeli


#Aiciastat Virgil Hagi Panteli, care se trage dintr-o veche familie venită de pe meleaguri turcești în Țara Românească înainte de marele foc din 1847. Anghel Hagi Pandele/Panteli (1789-1850), întemeietorul familiei, a venit din Șiștov/ Svishtov(Свищов), port la Dunare (în Bulgaria de astăzi) și este chiar ctitorul vechii biserici Lucaci (1842), care din păcate arde la Marele Foc (1847). Ștefan Anghel Panteli (m.1893), unul dintre fiii lui Anghel Hagi, o reface. El este cel care preia comerțul tatălui său, având clădiri în Centrul vechi, pe strada Blănari. Ștefan Anghel Panteli a fost căsătorit cu Alexandrina Vlădescu, cu care a avut un fiu, Anghel Panteli (1860-1934). Acesta a avut la rândul său mai mulți copii, printre care și o fiică, Sofia, care a fost căsătorită inițial Christopol, apoi cu col. Alexandru Candiano Popescu (1841-1901), unul dintre inițiatorii “revoluției de la Ploiești”, despre care am mai povestit.
Un alt fiu al lui Anghel, frate al lui Ștefan, a fost parlamentarul Dimitrie Hagi Panteli (1837-1911). Acesta apare în arhive în 1892 cu adresa în str. Domniței nr. 8-10, solicitând un adaos (spălătorie) în spatele proprietății. Virgil, cel mai probabil fiul său, construia în 1910 un garaj. Astfel intuim că familia locuia încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea în Bulevardul Domniței, azi Hristo Botev, unde se pare că a existat o proprietate mai veche. Casa actuală datează din 1914-1916, fiind proiectată chiar de Paul Smărăndescu în stil neoromânesc, cu antrepriza lui Mihail Hartel. Casa este bogat decorată, cu arce trilobate, pilaștri de proporții masive și ancadramente ornate. Capitelurile, parapetul și friza sunt și ele bogat sculptate.
Interesant este că numele “Hagi” se acorda unui creștin din spațiul balcanic care făcea un pelerinaj în Țara Sfântă. Cum marea majoritate proveneau din familii cu puternice legături comerciale, titlul apare în numele mai multor familii celebre precum Hagi Theodoraky, Hagi Moscu.
Surse:
tur ghidat cu Asociatia-Editura Istoria Artei și Oana Marinache pe urmele lui Arhitect Paul Smărăndescu, proiect cultural finanțat de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul Arhitecturii
Revista ArhiTur nr. 1 (XII), 2020, Anul III, “Paul Smărăndescu 75 de ani”





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu